Radioterapija

Emisija 16: Bolesti bubrega, bubrežni kamenacU našoj emisiji Radio terapija, održanoj 15. februara 2024. godine, govorili smo o bolestima bubrega i bubrežnom kamencu. Naš gost je bio dr. Dženan Omerbegović, specijalista urologije. Emisiju je uredila i vodila Nadira Hurem.


Urologija se bavi dijagnostikom, kurativnim i operativnim liječenjem bolesti urinarnog i genitalnog trakta, te reproduktivnim zdravljem muškaraca. Urinarni trakt obuhvata bubrege, mokraćovode, mokraćni mjehur i mokraćnu crijev. Na samom početku emisije, doktor je naglasio da je bol jedna od velikih blagodati datih ljudima, jer je ona ključna pojava koja pacijente dovodi ljekaru. Nažalost, ona se često javlja tek u poodmaklom stadiju bolesti, te je zbog toga važno vršiti redovne ljekarske kontrole. Oko 40% tumora bubrega se slučajno otkrije na sistematskom pregledu. Također, muškarci iznad 40 godina starosti trebaju kontrolisati prostata-specifične antigene.

Uloge bubrega su mnogobrojne. Oni se uključuju u održavanje homeostaze, balans tekućina, izbacivanje štetnih materija iz organizma, održavanje arterijskog pritiska, nastanak crvenih krvnih zrnaca. Bubrežni kamenac označava stvaranje kamenca u bilo kojem dijelu urotrakta. Najčešće nastaje u bubrezima, a može se desiti da iz njih pređe u niže partije. Nažalost, od ove bolesti niko nije pošteđen i može se desiti da bilo ko oboli. Međutim, češće su to muškarci, kao i žene u trudnoći.

Kada kamenac izazove začepljenje bubrežnog kanala, kanal se krene širiti što izaziva nervni podražaj i nastanak bola. Opisuje se kao jedan od najtežih oblika bola te nosi naziv kolike. Može se desiti da se zamijeni za bolom u leđima. Ukoliko kamenac pocijepa kapilarnu mrežu može dovesti do pojave krvi u urinu. Međutim, ona ne mora biti manifestna jer može biti u pitanju samo 20-30 eritrocita.

Za dijagnostiku i liječenje je važno pretpostaviti građu i sastav kamenca te ustanoviti u kojem se dijelu urotrakta nalazi. Jedan od razloga njegovog nastanka može biti hronična dehidratacija i pretjeran unos soli. Zbog toga je važno povesti računa o ishrani i imati na umu da bubrezi vole vodu. Osoba može normalno funkcionisati samo sa jednim bubregom i koji preuzima funkciju drugog. Međutim, tada ga je potrebno dodatno čuvati. Treba paziti na higijensko-dijetetski režim i unos lijekova, jer se veliki broj njih izlučuje putem bubrega.

“Vrlo je važno dolaziti na redovne urološke preglede gdje će ljekar individualnim pristupom odlučiti u kojem pravcu treba ići dijagnoza i liječenje. Naglasak je uvijek na individualnom tretmanu. Barem jednom godišnje treba uraditi ultrazvuk urotrakta ili kompletnog abdomena”, zaključio je za kraj doktor Omerbegović.

Radio terapiju možete pratiti svakog četvrtka od 18h na Radiju BIR, sa specijalnim gostima iz oblasti biomedicinskih nauka i članovima naše Fondacije. Sve epizode emisije dostupne su na fejsbuk stranicama Fondacije Academia i Radija BIR.