Predavanja

Štitio sam Gazu bijelim mantilomFondacija Academia organizirala je predavanje i svjedočanstva palestinskog hirurga pod nazivom ’’Štitio sam Gazu bijelim mantilom’’, 22. 12. 2023. godine, u 18h, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.


Učesnici programa bili su: dr. Abdelhakim Gouda, vaskularni hirurg (Kantonalna bolnica Zenica) i doc. dr. Jahja Muhasilović, politolog (Odjel za Međunarodne odnose, IUS), a moderatorica bila je Hanan Nanić (Al Jazeera Balkans).

Dr. Abdelhakeem Gouda, vaskularni hirurg, koji je spasio na stotine živote u ratu u Bosni, zatekao se 8. oktobra na odmoru u Gazi, gdje je, odmah po početku opsade, otišao u bolnicu kako bi pomogao.

Dr. Gouda podijelio je priču o dešavanjima u Gazi i prikazao na koji način zdravstveni radnici obavljaju medicinske intervencije u tamošnjim, strahovitim uslovima.

Doc. dr. Jahja Muhasilović predstavio je geografski i historijski kontekst agresije koja se dešava u Gazi i Palestini.

Moderatorica Hanan Nanić predstavila je statistiku ubijenih, povrijeđenih ljudi, razrušenih domova i građevina i time nas upoznala sa bližom slikom potpunog uništenja Gaze.

Predavanju su prisustvovali ambasador Palestine u BiH Rezeq Namoora, predstavnici palestinskih udruženja te brojni studenti i građani.

U prepunoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke odana je počast narodu Gaze i Palestine, te sagledana važnost i snaga koju nosi bijeli mantil jednog časnog doktora. Ovaj projekat je naš doprinos Gazi.

Zahvaljujemo se prestavnicima apoteka Oaza zdravlja, predstavnicima Gazi Husrev-begove biblioteke, govornicima i ostalima koji su podržali ovu ideju.