Naučni simpozij

Naučni simpozij "Medicina u uvjetima ratnih i prirodnih katastrofa - iskustva i principi"Naučni simpozij "Medicina u uvjetima ratnih i prirodnih katastrofa - iskustva i principi" partnerski je projekt Fondacije Academia, Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauke (BHAAAS), Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.


Simpoziju su prisustvovali profesori, ljekari, studenti biomedicinskih nauka iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine; oko 200 pasivnih učesnika pratilo je simpozij uživo, te oko 100 osoba online.

Dekanesa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu ističe da je simpozij okupio dovoljan broj stručnjaka, ali da ta mreža treba biti mnogo šira, te da imamo stručnjake koji su se bavili medicinom i tretirali pacijente, ali bismo morali organizirati zdravstveni sistem u posebnim uvjetima.

Direktor KCUS-a doc. dr. Alen Pilav rekao je: "Naše mlade kolege moraju naučiti kako se ponašati u uvjetima prirodnih nepogoda, ratnih dešavanja ili bilo kakve druge katastrofe."

Adem Nuhović, član organizacionog odbora simpozija, naglasio je da će ovo biti podstrek budućim mladim ljekarima da dodatno istražuju literaturu i vlastitu ulogu u vanrednim uvjetima.

Prvi predavač na simpoziju bio je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović. On je govorio o ratnoj hirurgiji. Prof. Gavrankapetanović istakao je važnost pričanja o iskustvima iz rata: "Mi smo prošli četiri godine strave, i sva ona iskustva smo pretočili u tekstove, udžbenike i danas smo to kroz živu riječ pokušali da prenesemo mladim generacijama, da uče na našim iskustvima i najboljim tradicijama, kako medicinskim tako i etičkim tradicijama kako se ponaša ratni hirurg, kako se ponaša ratni ljekar..."

Okrugli sto koji je za cilj imao istaći iskustva ljekara sa prve linije fronta okupio je ratne ljekare iz različitih dijelova Bosne, kao i one koji su bili na linijama fronta tokom posljednje prirodne katastrofe u vidu pandemije. Prof. dr. Ilijaz Pilav je sa dr. Fatimom Klempić Dautbašić cijeli rat proveo u Srebrenici pružajući pomoć ranjenima i ostalima kojima je pomoć bila potrebna. Prof. Pilav posebno naglašava poruku mladim studentima: "Mi smo u Srebrenici pomjerili granice nemogućeg i pouka mladim ljudima koji su na pragu medicinske karijeri da nikada ne smiju odustati!" Posebne su emocije prenesene iz ratnog Sarajeva kroz priče ratnih hirurga dr. Senaila Sivre i dr. Ediba Jaganjca. Prim. dr. Senail Sivro osvrnuo se na pokretanje Ratne bolnice, a dr. Jaganjac na društvo hirurga koji su proveli u Općoj bolnici cijeli rat, posebno izdavajajući prijatelja Abdulaha Nakaša. Prof. dr. Refet Gojak je kao infektolog bio na prvim linijama borbe za živote pacijenata tokom pandemije, i istakao je važnost učenja i stalnog usavršavanja u profesiji kojom se bavi. Prof. dr Ismet Suljević, specijalista anesteziologije rat je proveo na Kliničkom centru UNSA i pričao o nevjerovatno teškim uslovima rada, te nedostatku ljudskih i medicinskih resursa.

Učesnici su pomno i emotivno pratili i predavanje o ratnoj hirurgiji i djeci u ratu čiji je izlagač bio prof. dr. Zlatan Zvizdić, specijalista dječije hirurgije i redovni profesor na Medicinskom fakultetu UNSA. Prof. Zvizdić naglasio je brojke kojim Klinika za dječiju hirurgiju raspolaže i važnost ažuriranja podataka kako bi svako liječeno dijete bilo zapisano.

Online iz Phoenixa, Arizone priključio se i održao vrlo inspirativno predavanje prof. dr. Esad Boškailo, iskusni psihijatar koji je proveo rat u Bosni i Hercegovini gdje je bio u šest koncentracionih logora. Dr. Boškailo pričao je o PTSP-u, te o posttraumatskom rastu i psihičkoj snazi čovjeka, gdje, u svakom trenutku doktor treba da ostane odan svojoj profesiji liječenja ljudi.

Simpozij je zaključio prof. dr. Ognjen Gajić, intenzivista iz Minnesote, trenutno zaposlenik u Mayo Clinic Minnesota. Prof. Gajić napravio je paralelu u vođenju različitih online remotely timova tokom korone, ali i tokom rata u Ukrajini. Ovaj iskusni anestezilog, svjetski poznati stručnjak, govorio je o CERTAIN međunarodnom projektu unapređenja medicine prilagođenog vanrednim uvjetima, a koje je razvio zajedno sa svojim timom.

Finansijski pokrovitelj simpozija bila je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, te se ovim putem želimo zahvaliti gospodinu Nerminu Nikšiću na podršci.

Zahvaljujemo se i sponzorima, Klas d.o.o, Vispak i Robot, koji su u vidu svojih proizvoda podržali simpozij i počastili sve učesnike.

Izlaganja predavača će, u narednom periodu, biti objavljena na youtube kanalu Fondacije Academia.